Hoppa till sidans innehåll

Bilder


 Bröderna Ström


Bröderna Ström - Atleter i Mariestad i början på 1900-talet

 

Bröderna Ström var ”ena riktiga kraftkarlar” i sin ungdom och deltog flitigt i Mariestads idrottsliv. Även deras barn och barnbarn, speciellt pojkarna, har under åren varit duktiga idrottare.

 

Det var mestadels brottning som bröderna med framgång ägnade sig åt, men även rodd, segling, skytte och friidrott med kastgrenar som specialité, stod på programmet.  Adolf var t ex svensk rekordhållare i diskus… men bara i en kvart. Efter 15 min kom en annan kille och kastade längre. Asch då… retligt

 

Bröderna på ett foto taget 1907

Från vänster:

Ernst 22 febr 1891 – 19 jan 1957

Adolf 21 jan 1880 – 25 apr 1964

Carl 28 jan 1882 – 23 nov 1953

Wilhelm 8 okt 1877 – 3 okt 1964

 

I början av förra seklet fanns i Mariestad Atlet- och Gymnastikklubben Stjärnan. Ryggraden i denna idrottsförening var de fyra bröderna Ström. De var på den tiden stans främsta idrottsmän. De fyra rönte stora framgångar i diverse kraftsporter. Mest speciell var Carl. Kanske han var den mest annorlunda atlet Sverige skådat. Vid en olycka på Katrinefors fick han som 17-åring sin högra arm avsliten mellan valsarna i en pappersmaskin. Armen pressades långsamt undan för undan in i maskinen för att slutligen slitas av. Under hela olycksförloppet var Carl vid fullt medvetande.

 

Trots denna förskräckliga olycka gav han inte upp sin idrottskarriär. Sporrad av sina bröder ville också han bli atlet trots sitt handikapp. Men i stället för att använda händerna blev han i stället tandatlet. Han lyfte endast med hjälp av sina tänder bord fullpackade med både sköna damer och fula kärringar. Han höll på med allehanda lyft och trix och han vann i dragkamp med sina friska starka tänder mot dom som kunde ta i med bägge händerna. Det var kille det! Tala om att övervinna sitt handikapp.

 

Efter olyckan gick Carl allmänt under namnet ”Calle mä armen”, det borde väl i stället ha varit ”Calle utan armen”…

 

 

 

 

Det finns en mycket rolig händelse som beskriver hur det gick till vid en brottartävling i Mariestad i början av 1900-talet. På Mariestads fina och anrika TEATER har det nämligen inte bara varit bio och teater, där har även förekommit brottar-tävlingar.

 

Ur MAIF:s Minnesskrift från 1945 har följande historia hämtats:

”Den 10 febr 1907 arrangerade Stjärnan tävlingar i grekisk-romersk brottning på Teatern, och dessa artade sig till nånting extra eftersom Lidköpings frejdade gymnastik- och atletklubb hade lovat sända representanter.

Lidköpingspojkarnas entré fick emellertid en oanad effekt. Förfärande skrin genljöd i salongen, och det var snudd på panikstämning. Gästerna uppträdde nämligen med bar överkropp, och maken till oanständighet hade man inte skådat. Men när de sippaste fröknarna hade flytt och Wille Ström hade slängt en lidköpingsbo i orkesterdiket var framgången given”

 

 

Ernst, Adolf och Wilhelm (Wille) var alla tre murare, Calle var ju pappersbruksarbetare men blev efter sin arbetsplatsolycka omplacerad inom Katrinefors och satt sedan som portvakt på ”Bruket”.

Det finns inget album kopplat till denna sida.
 
 

Har du några bilder från turneringar, träningar, läger mm ? Skicka gärna in dem till oss på This is a mailto link så publicerar vi dem Facebook. Skriv gärna vad bilderna föreställer och vem fotografen är.Postadress:
Mariestads AIF
Höstvägen 2
54243 Mariestad

Besöksadress:
Höstvägen 2
54243 Mariestad

Kontakt:
Tel: 0793030094
E-post: This is a mailto link

Se all info