Föreningens historia från 1905 till nu

Så bildades klubben: Tidigare hade man bedrivit idrott i klubbar som IFK Mariestad, Mariestads Velocipedklubb, Still, Atlet- och Idrottsklubben Kamraten och Mariestads IF. Dessa klubbar sysslade med olika sporter och utgjorde stommen i Mariestads AIF (MAIF) när den nya föreningen bildades 1905.

Sektioner genom åren: Idag bedriver MAIF Friidrott, handboll och badminton. Under årens lopp har det också förekommit sporter som tyngdlyftning, fotboll, skridsko, bandy, skidor, orientering och boxning, verksamheter som har upphört eller bildat egna föreningar. Antal medlemmar idag: ca 600, som är relativt jämt fördelade mellan sektionerna badminton, friidrott och handboll.

Minnesvärda ögonblick i friidrott: I seriesammanhang var klubben bäst under slutet av 1950-talet med stor bredd och flera toppar, bland annat Lennart Carlstedt som noterade 14,7 på 110meter häck och deltog i två finnkamper. Vid 1966 års finnkamp hoppade Ulla Olsson in i friidrottshistorien. Hon förbättrade då det svenska rekordet i längdhopp fyra gånger inför 49 000 åskådare på Olympiastadion i Helsingfors. Mest framgångsrik av alla MAIFare är utan tvekan spjutkastaren Dag Wennlund som blev ”stor grabb” 1986. Han var svensk mästare tre gånger, VM-finalist fyra gånger med femte plats i Göteborg 1995 som bäst. Han gjorde tre OS-starter med åttonde plats som bästa placering. Dag hade det svenska rekordet 1985-1989 och rankades bland de tio bästa i världen fem gånger under åren 1985-1995. 1986 blev han tillsammans med Erik Lemming frimärksmotiv.

Minnesvärda ögonblick i badminton: Bildades 1968 och redan efter sju år fick man äran att arrangera Thomas cup mot Västtyskland. Klubben har fostrat många duktiga badmintonflickor, bland andra Margit Borg som hann bli nordisk juniormästare och delta i OS innan hennes framgångsrika karriär fortsatte i Malmö BMK. På ungdomssidan finns idag Mattias Borg, född 1991, som för närvarande är rankad etta i sin åldersgrupp.

Minnesvärda ögonblick i handboll: Sektionen kom in i MAIF 1939. Redan i slutet av 40-talet spelade laget i div 2. Med spelande tränaren Rolf Bergström tillhörde MAIF topplagen i div 2 under åren 1967-1974 och var bara en poäng från kvalspel till allsvenska 1971. Under 90-talet blev det div 1-spel vid ett par tillfällen. 1949 fick MAIF ett damlag, som nådde sin största framgång 1955 med spel i allsvenskan.

Jubileumsåret 2005: Den 9-11 september firade MAIF 100 årsjubileum med pompa och ståt. Under fredagen bjöds på en salut, aktiviteter på torget, samt en avslutning med konsert i Domkyrkan. Lördagen inleddes med bland annat SM-maran för veteraner och avslutades med stor bankett på Jubileumsteatern. Söndagen blev en familjedag med jubelbingo och allsång med Leif Loket Olsson, fyrverkerier m m.

Till detta lägger vi att föreningen har tagit fram en jubileumsbok. En bok som speglar idrottslivet i Mariestad under 100 år. Boken finns att köpa på MAIFs kansli på Höstvägen 2.